miercuri, 9 ianuarie 2008

Arta în vârful furculiţei

Horia Nica este un artist cu viziune. Şi asta pentru că el vede o operă acolo unde nu multă lume şi-ar arunca privirea
Vâlceanul Horia Nica, în vârstă de 27 de ani, a confecţionat crucifixuri, instrumente muzicale, sfeşnice, îngeraşi, maşini de epocă şi chiar o tablă de şah doar din furculiţe şi cuţite de bucătărie. De anul trecut şi până acum, pasiunea sa neobişnuită a devenit din ce în ce mai cunoscută, iar Horia Nica a avut deja şase expoziţii cu peste 200 de lucrări unicat.
Cele mai importante lucrări pe care le-a realizat, spune artistul, sunt o maşină de epocă, din nu mai puţin de 24 de furculiţe, şi o tablă de şah confecţionată din 32 de furculiţe. “Nu este deloc uşor să lucrez astfel de piese, dar o fac din pasiune. Pentru o asemenea lucrare este nevoie de aproape o săptămână de muncă. Bineînţeles, nu încontinuu, pentru că este obositor”, ne-a mărturisit Horia Nica. Alte lucrări ale artistului, confecţionate, evident, tot din furculiţe, întruchipează îngeri, sfinţi şi cruci. Se poate spune, aşadar, că vâlceanul şi-a îndreptat cariera şi către tărâmul religiei. “Pe viitor, nu este exclusă o expoziţie la Craiova. De fapt, plănuiesc acest lucru de mai multă vreme. Mi-ar face mare plăcere să-l invit la eveniment chiar şi pe Înalt Prea Sfinţitul mitropolit al Olteniei”, a afirmat artistul.

Talent din joacă

Prima lucrare a lui Horia Nica a fost concepută în bucătăria casei lui din Vâlcea. El spune, sincer, că şi-a descoperit talentul mai mult din plictiseală. “Eram acasă şi, pur şi simplu, mă plictiseam şi am luat o furculiţă, pe care am tot îndoit-o. Până la urmă, din joaca mea, am reuşit să modelez o femeie care stătea în genunchi şi avea mâinile ca la rugăciune. Atunci mi-am dat seama că pot face ceva special”, a povestit Nica. După lucrarea “Rugăciune”, au urmat însă şi alte piese, care întruchipau fel şi fel de obiecte sau fiinţe. “Am modelat un rac, un scorpion şi chiar o motocicletă”, a spus artistul. Horia Nica are în colecţia lui şi exponate care vorbesc despre teme general umane. Este şi cazul lucrărilor “Vinovăţie” sau “Pomul Vieţii”. “Acestea au fost lucrări de inspiraţie, create din zeci de furculiţe fiecare. «Pomul Vieţii» a fost conceput chiar în ziua în care eu şi soţia mea, Diana, ne-am împrietenit. Deci are o importanţă foarte mare pentru mine”, a mărturisit Horia Nica. Prima lucrare a lui Horia Nica a fost concepută în bucătăria casei lui din Vâlcea. El spune, sincer, că şi-a descoperit talentul mai mult din plictiseală. “Eram acasă şi, pur şi simplu, mă plictiseam şi am luat o furculiţă, pe care am tot îndoit-o. Până la urmă, din joaca mea, am reuşit să modelez o femeie care stătea în genunchi şi avea mâinile ca la rugăciune. Atunci mi-am dat seama că pot face ceva special”, a povestit Nica. După lucrarea “Rugăciune”, au urmat însă şi alte piese, care întruchipau fel şi fel de obiecte sau fiinţe. “Am modelat un rac, un scorpion şi chiar o motocicletă”, a spus artistul. Horia Nica are în colecţia lui şi exponate care vorbesc despre teme general umane. Este şi cazul lucrărilor “Vinovăţie” sau “Pomul Vieţii”. “Acestea au fost lucrări de inspiraţie, create din zeci de furculiţe fiecare. «Pomul Vieţii» a fost conceput chiar în ziua în care eu şi soţia mea, Diana, ne-am împrietenit. Deci are o importanţă foarte mare pentru mine”, a mărturisit Horia Nica.

Furculiţele, la vânzare

După ce a văzut că prietenii şi cunoştinţele se uită la lucrările sale, artistul s-a gândit să vadă şi care este reacţia oamenilor de pe stradă. “Am mers în mall-ul din Vâlcea şi am expus câteva lucrări. Acolo am făcut şi prima vânzare. O lucrare cumpărată cu 10 lei. A fost un sentiment deosebit. Pe loc, am sunat-o pe soţia mea, să-i spun că am avut succes. La început, ea îmi zicea că sunt doar nişte furculiţe şi că n-o să meargă. Dar cu timpul a căpătat încredere în pasiunea mea”, ne-a mărturisit vâlceanul.

Opere de artă pentru fiica sa, Ioana

Acum, Horia Nica este convins că fiica lui, Ioana, în vârstă de numai opt luni, va fi singurul suflet care îi va înţelege pe deplin munca de artist. “Îmi iubesc fiica mai mult ca orice şi vreau ca, atunci când va fi mai mare, să călătorim mult şi să ne cunoaştem. Îi dedic toate lucrările mele ei!” - a afirmat artistul.